Stravovanie v štýle raw – módny výstrelok alebo cesta za zdravím?

Raw strava sa stala v posledných rokoch obrovským módnym trendom. Nie je to však len módny trend, ale aj spôsob života, ktorý pre mnohých znamená riešenie zdravotných problémov či zníženie únavy, ktorá vie byť poriadne otravná. Slovo raw pochádza z angličtiny a v preklade znamená surový. V našom jazyku sa ujalo označenie živá strava, ktoré dokonale vystihuje podstatu raw stravovania – nespracované surové potraviny, ktoré obsahujú maximálny podiel živín.

Stravovanie v štýle raw – módny výstrelok alebo cesta za zdravím?

JEDÁLNY LÍSTOK V ŠTÝLE RAW

Raw stravovanie je postavené na myšlienke, že moderné spracované potraviny sú ochudobnené o všetky telu prospešné látky. Chýbajú v nich vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sa spracovaním vytrácajú. Správny jedálny lístok vitariána (človeka, ktorý konzumuje len surovú stravu) neobsahuje žiadne živočíšne produkty ani obilniny, ktoré obsahujú lepok. Nenájdeme tu ani kvapku mlieka, gram mäsa alebo stopu po pšenici. Všetky tieto potraviny podľa ideológie živej stravy zaťažujú organizmus a stoja za vznikom ochorení. Naopak je jedálny lístok vitariána bohatý na ovocie, zeleninu, strukoviny a rôzne druhy semienok.

Raw stravovanieVARIŤ ČI NEVARIŤ?

To je otázka! Živá strava ako už napovedá samotný názov, nie je varená, dusená ani smažená. Pre žiadnu zo spomenutých príprav nie je v raw strave priestor. Jedlá sa pripravujú do 42°C, pretože len pri tejto teplote sa môže uchovať dostatok prospešných látok a nedochádza ku znehodnocovaniu vitamínov.

Raw stravovanieVÝHODY RAW STRAVY

Raw strava má svoje nepopierateľné výhody, ktoré jej nik nemôže vziať. Vďaka nej sa do tela dostávajú vitamíny a minerály vo vysokej koncentrácii. Stojí za predchádzaním alebo zvrátením rôznych civilizačných chorôb ako sú cukrovka či obezita. Veď už strava našich predkov bola bohatá na surové potraviny a naša tráviaca sústava je stále na tento typ stravy prispôsobená. Náš organizmus vždy stojí obrovské množstvo energie strávenie spracovaných potravín. A o túto energiu sme počas dňa ochudobnení.

Raw stravovanieNEVÝHODY RAW STRAVY

Hoci zvážime všetky výhody, raw strava má aj svoje tienisté stránky. Po vylúčení živočíšnych produktov z jedálneho lístka prichádzame o dôležitý zdroj tukov. Tuky nie sú nepriateľ, ktorému by sme sa mali vyhnúť. Predstavujú prostredie, v ktorom sa rozpúšťajú vitamíny A,D a K dôležité pre správne fungovanie organizmu. Raw strava predstavuje ideálny spôsob stravovania, ktoré vaše telo ocení počas náročných a hektických dní. Môžete ju zaradiť do svojho jedálneho lístka na 3 dni v týždni. Rozhodne však nepredstavuje ideálne stravovanie počas celého života.

Tagy