5 bylín, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Voňavé rastlinky na dochucovanie jedál sa začali pestovať už pred tisíckami rokov a používanie bylín v kuchyni sa stalo tradíciou, ktorá pretrváva dodnes. V obchodoch môžete nájsť obrovské množstvo bylín s rôznymi využitím a ešte rôznejšími chuťami, tak vám predstavíme aspoň pár, ktoré by pre svoje priaznivé účinky či skvelú chuť nemali chýbať v nijakej kuchyni.

5 bylín, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Pažítka

Na prvý pohľad možno pripomína trávu, no disponuje nezameniteľnou chuťou, a navyše obsahuje vitamíny A a C. Hrsť posekanej pažítky je výborným zakončením prípravy každého šalátu, polievky alebo omáčky, pretože zvyšuje chuť do jedenia a krásne ho aj dozdobí.

Hrsť posekanej pažítky je výborným zakončením prípravy každého šalátu, polievky či omáčky.Kôpor

Pre starých Rimanov symbol vitality, pre Grékov liek proti čkaniu a v stredoveku sa dokonca verilo, že chráni pred čarami. V kuchyni sa však cení pre svoje semená a vňať, pričom každé z nich má vlastnú typickú chuť. Okrem kulinárskeho použitia majú semená kôpru aj upokojujúce účinky a podporujú trávenie.

Okrem kulinárskeho použitia majú semená kôpru aj upokojujúce účinky a podporujú trávenie.Rozmarín

Pochádza zo stredomorskej oblasti, no svoje stále miesto si našiel aj v slovenskej kuchyni. V minulosti sa jej pripisovali magické vlastnosti a dievčatá si pomocou nej vraj dokázali pričarovať nápadníkov. V kuchyni sa so svojou výraznou vôňou kombinuje so zeleninou, alebo sa pridáva do džemov. Už len jedna vetvička položená na mäso či zemiaky počas pečenia, im dodá krásnu arómu a neporovnateľne lepšiu chuť.

Rozmarín sa v kuchyni sa so svojou výraznou vôňou kombinuje so zeleninou alebo sa pridáva do džemov. Tymian

Túto bylinku možno poznáte pod názvom materina dúška, ktorá má liečivé účinky a odporúča sa najmä pri liečbe dýchacích ciest. Je len niekoľko jedál, ktoré sa nedajú dochutiť tymianom. Jeho lahodná chuť je ľahko kombinovateľná s inými bylinami, napr. s rozmarínom. Navyše pomáha pri trávení ťažkých jedál, a preto sa pridáva do pokrmov z bravčoviny, kačaciny či husaciny.

Timian alebo inak materina dúška má liečivé účinky a odporúča sa najmä pri liečbe dýchacích ciest.Bobkový list

V kuchyni ho má takmer každý z nás, no len málokto vie, že sa pôvodne nazýval vavrín. V starovekom Grécku a Ríme zdobil hlavy športových víťazov a uctievali si ním aj básnikov. V kuchyni je bobkový list nenahraditeľný. Zdá sa, že sa hodí takmer ku všetkému – od pikantných mäsových pokrmov či rýb, cez cestoviny a omáčky až k polievkam, a navyše obsahuje množstvo vápnika a draslíka.

Bobkový list sa hodí takmer ku všetkému – od pikantných mäsových pokrmov či rýb, cez cestoviny a omáčky, až k polievkam.

Tagy