Banány sú obľúbeným druhom ovocia. Dajú sa kombinovať s čímkoľvek, sú skvelým doplnkom zdravých ovocných kokteilov či koláčov. Napriek ich obľúbenosti sa spotrebitelia delia na tri skupiny. Niektorí obľubujú veľmi zrelé banány viac zelenej ako žltej farby, tí druhí zasa žlté banány s menšími hnedými škvrnkami a ďalší rýdzo žlté banány. Či už také alebo onaké, v obchode si sami vyberiete tie, ktoré chutia práve vám. Viete ako udržať banány čerstvé aj doma?
Najväčšia chyba: uskladnenie
Ten, kto si myslel, že banány sú nenáročné na uskladnenie či manipuláciu potom, čo opustia supermarket alebo svoje balenia, bude nemilo prekvapený. Banán je totiž veľký samotár s vysokými nárokmi. Neznesie, ak ho položíte k inému ovociu do jednej spoločnej misy. Predovšetkým mu prekážajú druhy z iných klimatických oblastí ako mango, avokádo, ktoré mu spôsobia okamžité dozretie alebo až prezretie. Banán nie je len obeťou, ale aj útočníkom. Sám škodí ostatným druhom, pretože produkuje obzvlášť veľa eténu, ktorý podporuje dozrievanie. Tento prirodzený plyn je tak zodpovedný za veľmi skoré skazenie a zosušenie ovocia v jeho blízkosti.
Správne uskladnenie
Neprekvapíme vás, ak vám prezradíme, že tento samotár, leží najradšej v regáli sám a úplne naspodku. V porovnaní s inými druhmi, ktorým najviac vyhovuje kôš alebo miska, banány radšej visia. Najvhodnejšie teda bude, ak ich zavesíte na háčik niekam do tmavej a chladnejšej miestnosti. Ak nemáte špajzu, uložte ich samostatné do chladničky. V nej však len sotva dozrú. Nastavte si teda ich uskladnenie tak, ako to vyhovuje práve vám.
Zdroj: https://www.freundin.de/lifestyle-banane-lagerung